Door een ongeval of ziekte kan een werknemer arbeidsongeschikt raken. Heel vervelend voor uw werknemer en voor u. Bij arbeidsongeschiktheid komt er veel op u af. Zo bent u samen met uw werknemer verantwoordelijk voor een succesvolle re-integratie terwijl ondertussen het werk gewoon doorgaat.
Wat kost een arbeidsongeschikte werknemer u?
Naast de verplichte loondoorbetaling kan het zijn dat u extra kosten moet maken. Denk hierbij aan re-integratiekosten, het opvangen van productieverlies en de kosten voor een vervanger. Een zieke werknemer kost u zo al gauw € 250,- per dag.
Is uw werknemer na twee jaar nog niet in staat om te werken en vindt het UWV dat u uw re-integratieverplichtingen onvoldoende bent nagekomen dan loopt u het risico op een loonsanctie. Dit betekent dat u dan maximaal nog een jaar verplicht wordt gesteld om het loon van uw werknemer door te blijven betalen.
Door andere wetten en regelingen kan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer u zelfs in totaal 12 jaar lang geld kosten. Deze onvoorziene personeelskosten kunnen heel gevaarlijk zijn voor de continuïteit van uw bedrijf.
Zekerheid met een verzekering.
Heeft u onvoldoende financiële middelen of wilt u het risico van (langdurig) verzuim en arbeidsongeschiktheid niet zelf dragen, overweeg dan om een verzuimverzekering en een WGA-eigenrisicoverzekering af te sluiten.
Met een verzuimverzekering (ook wel ziekengeldverzekering genoemd) kiest u voor zekerheid. Niet alleen krijgt u de kosten van loondoorbetaling van een zieke werknemer gedurende de eerste twee jaar vergoedt maar krijgt u ook hulp bij de re-integratie van uw zieke werknemer.
Een werknemer die na twee jaar nog steeds gedeeltelijk arbeidsongeschikt is komt mogelijk in aanmerking voor een WGA-uitkering. Als werkgever betaalt u hier maximaal tien jaar de kosten voor. Ook als een werknemer niet meer bij u in dienst is. Voor dit financiële risico bent u standaard verzekerd bij het UWV. U kunt dit risico echter ook bij een verzekeraar onderbrengen. Zo heeft u de regie volledig in eigen handen en profiteert u wellicht ook van gunstigere voorwaarden.
Wist u dat:
- Ongeveer 44% van alle werknemers elk jaar door verzuim gemiddeld 7 werkdagen niet in staat zijn om te werken.
- De totale kosten van verzuim in Nederland ongeveer € 12 miljard per jaar bedraagt.
- Het UWV tussen 2015 en 2017 7.200 loonsancties heeft opgelegd.
- Een werkgever in 85% van de geconstateerde tekortkomingen de re-integratie niet, te laat of verkeerd heeft opgepakt.
- Kleine bedrijven relatief vaak re-integratietrajecten tweede spoor te laat of foutief inzetten.
- De verzekeringsgraad bij bedrijven met minder dan zeven werknemers ongeveer 75% bedraagt.
Meer weten?
Heeft u een vraag of wilt u meer over dit onderwerp weten neem dan contact met Ferry Barnas op.