Heeft u als ondernemer iets geregeld voor ziekte?

Als ondernemer gaat u op in uw werk. U zorgt voor uw eigen inkomen en u regelt veel zaken zelf. Ondernemen zorgt echter ook voor de nodige risico’s. Als u door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om te werken kan dat verstrekkende financiële gevolgen hebben. Voor u, uw gezin en uw bedrijf! 

Wat de gevolgen zijn hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. In ieder geval gaan uw woonlasten en alle andere financiële verplichtingen gewoon door.

Welke mogelijkheden heeft u.

In grote lijnen zijn er vier mogelijkheden hoe u met het financiële risico van arbeidsongeschiktheid om kunt gaan:

 

1. U doet niets.

Voor een ondernemer heeft de overheid bij arbeidsongeschiktheid niets geregeld. U heeft dan ook geen recht op een uitkering. Als u geen inkomen of vermogen heeft kunt u onder bepaalde voorwaarden bij uw gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

 

2. U legt geld opzij.

Het is belangrijk dat u weet hoeveel geld u nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien. Omdat arbeidsongeschiktheid lang kan duren dient u zich goed te realiseren dat u hiervoor een hoog bedrag apart moet zetten. 

 

3. U verzekert zich met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Als u door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken bent u met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekerd van inkomen. Daarnaast wordt er samen met u gekeken hoe u zelf weer voor inkomsten kan zorgen. 

 

4. U sluit zich aan bij een broodfonds.

Een broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld dóór en vóór ondernemers. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen.

Zekerheid met een verzekering.

Kiest u voor meer zekerheid dan zijn er verschillende mogelijkheden om u tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Zo kunt u kiezen uit:

 

Een vrijwillige verzekering bij het UWV (voor starters).

Komt u uit loondienst en begint u voor uzelf? Dan kunt u er voor kiezen om bij het UWV verzekerd te blijven. Dit heet vrijwillige voortzetting. U kunt dit doen voor de Ziektewet (ZW) en voor de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Om hiervoor in aanmerking te komen dient het UWV uw verzoek wel binnen 13 weken nadat u uit loondienst bent gegaan te hebben ontvangen. 

 

Een particuliere verzekering.

Op de markt worden er veel verschillende particuliere verzekeringen aangeboden. Van eenvoudige individuele basispakketten tot en met uitgebreide verzekeringen. Omdat de polisvoorwaarden per verzekeraar, per branche en per verzekering sterk van elkaar kunnen verschillen is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren. 

 

Een vangnetverzekering (voor starters).

Sommige risico’s zijn moeilijk te verzekeren. Bijvoorbeeld om een medische reden of om een hoge leeftijd. Soms komt het voor dat een verzekeraar een zelfstandig ondernemer niet accepteert. Er zijn verzekeraars die als alternatief een vangnetverzekering aanbieden. Als voorwaarde geldt hierbij wel dat de offerte voor de AOV binnen 15 maanden na de start van de onderneming is aangevraagd.

Wist u dat:

  • Eén op de tien ZZP-ers en MKB-ondernemers te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid.
  • Slechts 20% van alle ZZP-ers en 34% van de MKB-ondernemers daar iets voor heeft geregeld.
  • De gemiddelde duur van arbeidsongeschiktheid op ruim 5 jaar ligt.
  • De meest voorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid komt door een burn-out of door klachten aan het bewegingsapparaat.
  • Het risico op arbeidsongeschiktheid als gevolg van overspannenheid of door een burn-out het grootst is onder ondernemers tot 34 jaar.
  • U de premie voor een verzekering als kostenpost van de belasting mag aftrekken, een eventuele uitkering is dan wel belast voor de inkomstenbelasting.

Meer weten?

Heeft u een vraag of wilt u meer over dit onderwerp weten neem dan contact met Ferry Barnas op.